ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας πληροφορούμε πως χθες 17/5/2021 διεξήχθη στα γραφεία του συλλόγου μας συνάντηση αντιπροσωπείας του συμβουλίου μας με την έντιμη Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Περσεφόνη Παναγή, τον έντιμο Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Λεωνίδα Παρπαρίνο και την Αρχιπρωτοκολλητή κα Ειρήνη Χριστοδούλου.

Κύρια θέματα της συζήτησης ήταν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση και εκδίκαση των υποθέσεων, τα προβλήματα που προκύπτουν με την συχνή απώλεια φακέλων υποθέσεων συνεπεία της κατάστασης που επικρατεί στους απαρχαιωμένους και υποστελεχωμένους χώρους του Πρωτοκολλητείου, τα κτηριακά προβλήματα ως και την αναγκαιότητα να επανέλθουν όλες οι διαδικασίες στην κανονικότητα.

Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και χρήσιμη. Διεφάνη πως το Ανώτατο Δικαστήριο εντείνει τις προσπάθειες του για επίλυση των προβλημάτων. Εκφράσαμε στην Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου την ετοιμότητα μας για πλήρη και εποικοδομητική συνεργασία με στόχο την χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών καταχωρήσεων (i-justice), που θα εκσυγχρονίσει  και επιλύσει σωρεία προβλημάτων. Εκφράσαμε παράλληλα την θέση μας για την αναγκαιότητα της παράλληλης χρήσης της σημερινής μεθόδου καταχωρίσεων για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι να χρησιμοποιούν χωρίς δυσκολία την ηλεκτρονική μέθοδο στις καταχωρίσεις τους.

Κοινή παράκληση προς όλους μας είναι η προσπάθεια για εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων μεταξύ των αντίδικων πλευρών για διευθέτηση ή τουλάχιστον ελαχιστοποίηση των επίδικων θεμάτων στις εκκρεμούσες αγωγές. Ενημερωθήκαμε πως το Δικαστήριο έχει θέσει ως ένα από τους κύριους στόχους του τα πιο πάνω. Τονίσαμε και συμφωνήσαμε πως σε τούτο θα βοηθήσει και  η διαφαινόμενη πλέον άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις του κράτους μας με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές.

Σημειώνουμε πως εντείνουμε τις προσπάθειες μας που στοχεύουν στην πλήρη λειτουργία των δικηγορικών μας γραφείων με την εξαίρεση τους από τους σημερινούς ακόμα περιορισμούς, γεγονός για το οποίο θα σας κρατήσουμε ενήμερους.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς το Ανώτατο Δικαστήριο και προσδοκούμε στην συνέχιση της αγαστής μας συνεργασίας για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που μας απασχολούν καθημερινά και επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία των γραφείων μας.

Εκ της Επιτροπής.

18/05/2021

0

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ