ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας (ΔΣΛ) δηλώνει συγκλονισμένος από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Ιράν, τα οποία έγιναν γνωστά στη Δύση με τη βοήθεια της διασποράς της πληροφορίας που δίνουν τα social media. Η δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini η οποία συνελήφθη από την Αστυνομία «Ηθών», για την χαλαρή χιτζάμπ που φορούσε με αποτέλεσμα να αφεθεί «ελεύθερη» η μπούκλα από τα μαλλιά της, πυροδότησε το κίνημα της κοινωνίας των πολιτών του Ιράν κατά του ιρανικού καθεστώτος και του έμφυλου απαρτχάιντ, με τις γυναίκες να ηγούνται του κινήματος αψηφώντας κάθε κίνδυνο για τη ζωή τους, έχοντας στο πλάι τους άνδρες που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Η αντίσταση και το σθένος που επιδεικνύουν οι Ιρανές γυναίκες δεν είναι κάτι νέο καθώς έχουν επανειλημμένα προβεί σε πράξεις αυτοθυσίας κατά της τυραννίας και της δικτατορίας και οποιουδήποτε αποφασισμένου να τις εξαναγκάσει σε σιωπή ∙όπως η Tahirih Qurratul-Ayn, η Homa Darabi και η Sahar Khodayari.

Δεν πρέπει να αγνοήσουμε επίσης ότι δικηγόροι όπως η Nasrin Sotoudeh καταδικάζονται σε φυλάκιση επειδή επιλέγουν να υπερασπιστούν γυναίκες οι οποίες διαδηλώνουν κατά της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να φορούν χιτζάμπ, ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν έκδηλα το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη, όπως κατοχυρώνεται στην ΕΣΔΑ (άρθρο 6§2), αλλά και το άρθρο 1 των Βασικών Αρχών για το ρόλο του Δικηγόρου που έχουν υιοθετήσει τα Ηνωμένα Έθνη. Στο σημερινό κίνημα είμαστε μάρτυρες σε ιστορικές ενέργειες γυναικών οι οποίες σημειολογικά κόβουν τα μαλλιά τους, μια πράξη βαθύτερα συμβολική καθώς μια γυναίκα που απαρνείται τα μαλλιά της δηλώνει όχι την ανάγκη της αλλά την οργισμένη απαίτησή της για ελευθερία. Το οξύμωρο βέβαια για την Αστυνομία «Ηθών» είναι ότι την ίδια στιγμή που αρνείται κάθε ανάμειξη στο θάνατο της Mahsa Amini, πυροβολεί εν ψυχρώ διαδηλωτές συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, μεταξύ των οποίων την Hadi Najafi και την Hananeh Kian.

Η ‘ασφάλεια’ ως κύριο στοιχείο της δημόσιας ευημερίας έχει επανειλημμένα τονιστεί σε πολυάριθμους εθνικούς και διεθνείς νόμους, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία της ως μια από τις βασικότερες ανάγκες της ανθρώπινης ζωής. Ωστόσο η τυφλή βία, που ασκείται σε διάφορα επίπεδα και χώρους, χωρίς οι δράστες να διώκονται ποινικά, έχει προκαλέσει τρόμο και οργή στις γυναίκες και στο ευρύ κοινό.

Ως ΔΣΛ, υποστηρίζουμε τις νόμιμες απαιτήσεις των Ιρανών πολιτών και καταδικάζουμε κάθε είδους βία τονίζοντας ότι:

  1. Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης χωρίς να υφίσταται δυσμενείς συνέπειες καθώς και να αναζητά, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης και οπουδήποτε στον κόσμο.
  2. Oι κρατούμενοι πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού χωρίς καμία εξαίρεση και διάκριση.
  3. To δικαίωμα των γυναικών στην ελεύθερη κυκλοφορία ως και το θεμελιώδες δικαίωμα τους στην αυτοδιάθεση και την επιλογή πρέπει να αποτελεί τη βάση για την εξουσία της κυβέρνησης.
  4. Το εγγενές καθήκον της κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει την ικανοποίηση της ελευθερίας, των δικαιωμάτων και των νόμιμων αιτημάτων του λαού, να καταπολεμά κάθε είδους εκτεταμένη και συστηματική διαφθορά σε όλες τις οικονομικές, νομικές και κοινωνικές περιόδους με διαφάνεια και χωρίς διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την επιστροφή της λεηλασίας του δημοσίου από τις τρεις δυνάμεις το συντομότερο δυνατό.

Ακριβώς όπως οι πατριαρχικές παραδόσεις διείσδυσαν στις ερμηνείες του ισλαμικού κειμένου, αυτές οι κυρίαρχες ερμηνείες εμπόδισαν τις τόσο αναγκαίες αλλαγές στις πατριαρχικές παραδόσεις. Στην περίπτωση αυτή, οι εν λόγω ερμηνείες νομιμοποίησαν τα πατριαρχικά έθιμα, όπου οι συντηρητικές ερμηνείες συχνά προβάλλονται ενάντια σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης των νόμων ή αλλαγής των πατριαρχικών παραδόσεων. Ως εκ τούτου, πρέπει να υιοθετηθεί μια ολιστική πολυδιάστατη προσέγγιση που να ενσωματώνει όλα τα κοινωνικά, νομικά και θρησκευτικά θεμέλια των διακρίσεων λόγω φύλου.

Καλούμε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να διασφαλίσει ότι όλες οι αρχές και τα δικαιώματα των κρατουμένων των πρόσφατων γεγονότων θα εφαρμοστούν χωρίς διακρίσεις, επιδιώκοντας την παροχή μιας σοβαρής βάσης για διάλογο και την ικανοποίηση των αιτημάτων του λαού.

Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να διώκεται επειδή επιλέγει τι θα φορέσει ή επειδή υπερασπίζεται τα δικαιώματά της.

Ο ΔΣΛ είναι αλληλέγγυος με τις αγωνιζόμενες/ους γυναίκες και άνδρες του Ιράν για αυτοδιάθεση και ίσα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις.

Επιτροπή Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας

0

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ