ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Αγαπητές/οι Συναδέλφισσες/Συναδέλφοι,

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες και δράσεις με σκοπό την λήψη αποφάσεων και μέτρων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα μας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και τα υπόλοιπα Δικαστήρια της πρωτεύουσας και κυρίως θα προφυλάξουν την υγεία τόσο των δικηγόρων όσο και όλων όσων εργάζονται και/ή επισκέπτονται τους χώρους των Δικαστηρίων της πρωτεύουσας.

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε διεξάγει 2 συναντήσεις με την Διοικητική Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σε μια εκ των οποίων παρούσα ήταν και η Πρωτοκολλητής του Ποινικού Τμήματος και συνάντηση με την Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενώ χθες είχαμε συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης για την οποία εξεδόθηκε και σχετικό δελτίο τύπου.

Επιπρόσθετα έχουμε ετοιμάσει Υπόμνημα με τις θέσεις μας αναφορικά με τα θέματα εμφανίσεων και καταχωρήσεων και αναφορικά με έκτακτα μέτρα συνεπεία της έξαρσης της πανδημίας το οποίο έχει δοθεί τόσο στην Διοικητική Πρόεδρο όσο και στην Αρχιπρωτοκολλητή και Πρωτοκολλητές και το οποίο επισυνάπτεται στο παρόν.

Σε συνέχεια των συναντήσεων που προηγήθηκαν, σήμερα ο Πρόεδρος και Μέλη της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας πραγματοποίησαν συνάντηση με την Έντιμη Διοικητική Πρόεδρο κα Δημητριάδου παρουσία και των Επαρχιακών Δικαστών κας. Κυθραιώτου και κ. Φούλια. Στη σημερινή συνάντηση παρευρέθηκαν και η Αρχιπρωτοκολλητής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Διοικητική Πρωτοκολλητής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, η Πρωτοκολλητής του Ποινικού Τμήματος καθώς και άλλοι λειτουργοί του Δικαστηρίου.

Οι Δικαστές και οι Πρωτοκολλητές είχαν σαφείς θέσεις και προβληματισμούς σχετικά με το Υπόμνημα που τους είχε παραδοθεί.

Σε κλίμα αλληλοκατανόησης για τις συνθήκες, και με σκοπό την αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων και των Πρωτοκολλητείων, μετά από γόνιμο διάλογο καταλήξαμε στα πιο κάτω:

(Α) Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας θα προσφέρει το χώρο του εντευκτηρίου ( μεγάλη αίθουσα δικηγόρων) ώστε να λειτουργήσει ως μία προσωρινή βάση για εναπόθεση δικογράφων. Τα έγγραφα θα μεταφέρονται από συγκεκριμένο ειδικά εξουσιοδοτημένο για το σκοπό αυτό πρόσωπο στο Πρωτοκολλητείο ανα πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να καταχωρούνται. Θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες ως προς την εφαρμογή του μέτρου το οποίο ευελπιστούμε να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

(Β) Αναφορικά με το Αστικό Τμήμα του Δικαστηρίου, η Διοικητική Πρόεδρος θα εκδώσει εντός των ημερών ημερών ανακοίνωση με αναλυτικές οδηγίες.Την σχετική ανακοίνωση θα δημοσιεύσουμε άμεσα με τη παραλαβή της.

(Γ) Αναφορικά με το Ποινικό Τμήμα του Δικαστηρίου, στο οποίο παρατηρούνται οι περισσότερες δυσκολίες, αναμένουμε από την Πρωτοκολλητή σχετικές οδηγίες τις οποίες θα ετοιμάσει σε συνεργασία με τη κ. Κυθραιώτου. Την ανακοίνωση θα δημοσιεύσουμε αμέσως με τη παραλαβή της.

Το Συμβούλιο διαβεβαιώνει τα Μέλη του ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφέρει λύσεις στη δύσκολη αυτή περίοδο με πρώτιστο μέλημα την διαφύλαξη της υγείας όλων.

Εκ του Συμβουλίου

Λευκωσία, 21/10/2020