ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

 

Σήμερα αντιπροσωπεία του Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας είχε συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα. Γιολίτη στα γραφεία του Υπουργείου. Στην συνάντηση παρούσα ήταν και η Διευθύντρια Δικαιοσύνης του Υπουργείου, κα. Πατσαλίδου.

Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα συναντίληψης για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι της Λευκωσίας και η Υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα και προθυμία της να συμβάλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την επίλυση τους.

Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής σημαντικά θέματα:

  • Κτιριακό: Με μεγάλη ικανοποίηση μας λάβαμε την πληροφόρηση ότι το νέο δικαστικό μέγαρο Λευκωσίας είναι 1ο στην ατζέντα των έργων που θα εκτελεστούν από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και ότι για την ίδια αποτελεί την 1η και βασική της προτεραιότητα.

 

  • Πρωτοκολλητεία και Καταχωρήσεις: Όσον αφορά την σημερινή κατάσταση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, η Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην εισήγηση μας για παραχώρηση προς χρήση της μεγάλης αίθουσας του Δικηγορικού Συλλόγου στο Πρωτοκολλητείο Αστικών Υποθέσεων, αφού κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν ένεκα της πανδημίας και των επερχόμενων αντίξοων καιρικών συνθηκών. Επίσης για την επίλυση του θέματος της υποστελέχωσης των Πρωτοκολλητείων υπήρξε θετική ανταπόκριση από μέρους της για να βοηθήσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

 

  • Εμφανίσεις ενώπιον Δικαστηρίων εν μέσω πανδημίας: Ενημερώσαμε ενδελεχώς την Υπουργό για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν και εξέφρασε την ετοιμότητα της να επέμβει και να βοηθήσει όπου μπορεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

 

  • Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη: Συζητήθηκαν διάφορα θέματα και εισηγήσεις για καλύτερη εφαρμογή της. Θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο για καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά. Η Υπουργός μας ανέφερε ότι θεωρεί αναγκαίο την στελέχωση των Πρωτοκολλητείων με έγκαιρα καταρτισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

 

  • Διάφορα θέματα όπως πώληση χαρτοσήμων μέσω της πλατφόρμας και προμήθειες / έσοδα του Συλλόγου, επιδόσεις σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Διαιτησία-Διαμεσολάβηση, Αύξηση Δικηγορικής Ύλης, Apostille κτλ. Το Συμβούλιο θα αποστείλει εισηγήσεις για επίλυση διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν και/ή προκύπτουν και θα υπάρξει εκ νέου συζήτηση προς τον σκοπό επίλυσης τους. Πολλές από τις εισηγήσεις του Συμβουλίου έχουν ήδη ενσωματωθεί σε σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σύντομα.

 

  • Συμφωνήθηκε να εξευρεθεί και θεσμοθετηθεί τρόπος απευθείας επικοινωνίας των δικηγόρων με το Υπουργείο και προς τον σκοπό αυτό θα αποσταλεί σχετική εισήγηση του Συμβουλίου προς την Υπουργό.

 

Ευχαριστούμε την Υπουργό για την προθυμία και κατανόηση που επέδειξε στα θέματα που τέθηκαν και κυρίως για την δέσμευση της να συνεχιστεί η στενή συνεργασία και επαφή προς τον σκοπό επίλυσης των προβλημάτων που ως δικηγόροι της Λευκωσίας αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

 

Εκ της Επιτροπής

Λευκωσία 20/10/20

 

 

 

0

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ