ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β’ ΝΕΑΣ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας εκφράζουν την βαθύτατη τους  θλίψη  για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου  και απευθύνουμε  τα συλλυπητήρια μας προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, τους οικείους και τους συνεργάτες του.

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ γεννήθηκε 1941 στην Τάλα της Πάφου. Μετά την αποφοίτησή του από το ∆ηµοτικό Σχολείο, έγινε δεκτός ως δόκιµος µοναχὸς στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου. Το 1963 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Πάφου. Την 3η Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε ∆ιάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο  Τριµυθούντος και µετέπειτα Μητροπολίτη Νικαίας Γεώργιο.

Το 1968 ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ιδίου έτους εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος καὶ εγκαθιδρύθηκε Ηγούμενος την 12η Νοεμβρίου υπό του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Το 1978 εξελέγη  Μητροπολίτης Πάφου και στις  5 Νοεμβρίου του 2006 εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Η ενθρόνισή του έγινε την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2006.

Ο  αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ κατά την αρχιεπισκοπική του πορεία  επέδειξε έργο με πολλά και σημαντικά επιτεύγματα. Στις  12 Φεβρουαρίου 2007 και 24 Μαΐου 2007 συγκαλεί την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου στις οποίες λαμβάνεται η ιστορική  απόφαση για τη διεύρυνσή της. Επανασυστάθηκαν οι πάλαι ποτέ διαλάμψασες Μητροπόλεις και Επισκοπές, που καταργήθηκαν με την περίφημη «Βούλα» ή «Διάταξιν Κυπρίαν» του Πάπα Αλεξάνδρου του Δ΄ το 1260, και δημιουργήθηκαν νέες.

Αυτές είναι οι Μητροπόλεις: α) Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, β) Κύκκου και Τηλλυρίας, γ) Ταμασού και Ορεινής και δ) Τριμυθούντος, ως και οι Επισκοπές α) Καρπασίας, β) Αρσινόης,  και γ) Αμαθούντος.  Επίσης οι Ηγούμενοι των Βασιλικών και Σταυροπηγιακών Μονών εξελέγησαν ως Επίσκοποι: της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, με τον τίτλο Επίσκοπος Λήδρας και της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου με τον τίτλο Επίσκοπος Χύτρων. Με τον τρόπο αυτό, η Σύνοδος της  Εκκλησία Κύπρου απέκτησε  πλήρη αυτοτέλεια και είναι σε θέση να ρυθμίζει τα του οίκου της.

Τον Μάρτιο του έτους 2007, και πάλι με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα ανακηρύχθηκε σε Σταυροπηγιακή. Το δε 2010 συντάχθηκε και ο νέος καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου, προς αντικατάσταση εκείνου του 1979.

Ένα άλλο ιστορικό επίτευγμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ είναι η ίδρυση του Κεντρικού Φορέα Μισθοδοσίας Εφημεριακού Κλήρου, ώστε όλοι οι ιερείς ανεξαιρέτως, των πόλεων και της υπαίθρου, να έχουν κάθε μήνα ένα αξιοπρεπές εισόδημα, για να μπορούν να εκπληρώνουν απρόσκοπτα τα ιερατικά τους καθήκοντα.

Περαιτέρω, επιτυγχάνει και ένα άλλο εντυπωσιακό εκπαιδευτικό επίτευγμα: ιδρύει τη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου, την οποία οραματίζεται ως ένα φυτώριο θεολογικής παιδείας, για να μορφώνει ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν την εκκλησιαστική, κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και επιστημονική αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και να εξυπηρετεί τη διακονία της Εκκλησίας, εν γένει, τόσο σε τοπικό όσο και σε διορθόδοξο, διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο.

Ιδρύει, ακόμη, στη Λεμεσό τη μεγάλη φοιτητική Εστία, την οποία ονόμασε «ΜΙΚΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ» για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες εκατοντάδων  φοιτητών, οι οποίοι αδυνατούν να εξεύρουν την κατάλληλη στέγη, λόγω των πολύ υψηλών ενοικίων.

Επίσης, προβαίνει στην ίδρυση και λειτουργία σχολείων, ξεκινώντας από βρεφοκομικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία υπό την επίβλεψη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Επίσης, ανήγειρε τον νέο  καθεδρικό ναό προς τιμή του Ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα, ο οποίος αποτελεί ένα επίτευγμα αρχιτεκτονικής καινοτομίας, αφού ο τρούλος του δεν υποβαστάζεται από κίονες.

Εν κατακλείδι, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄, υπήρξε υπόδειγμα βαθιάς αφοσίωσης στην Εκκλησία, προσήλωσης στις εκκλησιαστικές και εθνικές παραδόσεις της Κύπρου, ακεραιότητας χαρακτήρα, ευσυνειδησίας, σταθερότητας στις αρχές και πεποιθήσεις του.

Αιωνία του η μνήμη.

0

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ